Chcesz mieć serce jak dzwon? Unikaj tych produktów

niezdrowe

Choroby układu krążenia stanowią jedną z najpowszechniejszych przyczyn śmierci. Są pewne produkty, które należy ograniczyć w swojej diecie, ponieważ spożywanie ich w nadmiernych ilościach, może mieć negatywne skutki dla twojego serca.

Cukier

Osoby, które spożywają dużo produktów zawierających w swym składzie cukier, narażają się na choroby układu sercowo – naczyniowego, a także nie dostarczają organizmowi żadnych składników odżywczych. Co więcej, cukier przyczynia się do podwyższenia ciśnienia krwi oraz podniesienia poziomu trójglicerydów. Przede wszystkim, należy wystrzegać się spożywania ciast, ciasteczek, drożdżówek oraz kolorowych napojów, które w swym składzie mają bardzo dużo cukru. Lepiej postawić na zdrowszą alternatywę i zaspokoić swój apetyt na słodycze, np. samodzielnie przygotowanym deserem na bazie owoców, a zamiast słodkich napojów wybrać soki owocowe bądź wodę z cytryną i miętą.

Sól

Światowa Organizacja Zdrowia wskazuje, iż powinniśmy spożywać maksymalnie 5 gramów soli dziennie. Spożywanie nadmiernej ilości soli może powodować podwyższenie ciśnienia we krwi, a to z kolei może przyczynić się do powstawania chorób serca. Duża zawartość soli znajduje się m. in. w serach, pizzy oraz zupkach chińskich. Jednak sól, podobnie zresztą jak i cukier, mieści się w wielu różnych produktach, dlatego musimy dokładnie czytać etykiety poszczególnych artykułów spożywczych.

Nasycone tłuszcze

Spożywając produkty, w których znajduje się dużo tłuszczów nasyconych narażamy się na podniesienie poziomu cholesterolu we krwi, a to z kolei może prowadzić do powstania miażdżycy. Tłuszcze nasycone znajdują się przede wszystkim w tłuszczach zwierzęcych, a więc w smalcu i maśle, a także w śmietanie, mleku, majonezie, oleju, tłustym mięsie czy parówkach. Warto zamienić tłuste mięso na tłuste ryby, z kolei zaś, zamiast masła lepiej wybrać np. pastę z awokado. Ponadto, możesz wprowadzić do swojej diety bardzo zdrowe i smaczne desery.